Notebookok

ASUS ROG Mothership GZ700 – RTX2080-as gamer laptop

Új típusú asztali gépet helyettesítő ROG Mothership gamer laptop, a legújabb NVIDIA GeForce RTX grafikával, Intel Core i9 processzorral és élvonalbeli csatlakozási lehetőségekkel.

Ez az új asztali gépet helyettesítő laptop újrafogalmazza a gamer laptop formai kialakítását. A ROG Mothership állítva helyezkedik el ahelyett, hogy laposan feküdne, hogy több levegőt szívhasson fejlett hűtőrendszerébe. Billentyűzete leválasztható és a különböző használati módokhoz illeszkedőn hajtogatható, hogy a felhasználók megtalálhassák tökéletes helyzetét, és az innovatív kialakítás közvetlenül a képernyő alatt biztosít helyet az összes hangszóró számára.


FŐBB JELLEMZŐK

  • Innovatív álló kialakítás
  • Tetszés szerint rendezhető billentyűzet
  • Gyárilag túlhúzott Intel Core i9 CPU
  • GeForce RTX 2080 GPU
  • RAID 0 NVMe SSD konfiguráció
  • 17,3 hüvelykes, FHD IPS szintű kijelző
  • 144 Hz/3 ms-os képfrissítés és válaszidő

ASUS ROG GZ700

A gondosan megmunkált alumínium ház 17,3 hüvelykes FHD IPS szintű kijelzőt tartalmaz, amit 144 Hz-es képfrissítési sebesség, 3 ms-os GTG válaszidő és G-SYNC technológia jellemez. Intel® Core i9-8950HK processzor hajtja, és a legújabb NVIDIA® GeForce RTX 2080 grafikus kártyát alkalmazza. A továbbfejlesztett hűtés lehetővé teszi a ROG Mothership számára, hogy túlhúzza a CPU-t és a GPU-t azok gyári sebességértékein, és mégis tartósan nyújthasson kiemelkedő teljesítményt a nagy munkaterhelés mellett. A gyárilag túlhúzott processzormag mellé három NVMe SSD-ből álló RAID 0 tömböt és olyan következő generációs hálózati kapcsolatot kínál, ami gigabit feletti sebességeket tesz lehetővé vezetékes és vezeték nélküli csatlakozáskor egyaránt.

Élvonalbeli teljesítmény gaminghez és azon is túl

ASUS ROG GZ700

A ROG Mothership – ez a valósággá vált radikális belső koncepció – az olyan kiemelt felhasználók számára készül, akik nagyra értékelik azt a mérnöki munkát és szaktudást, ami egy prémium számítógépes hardver létrehozásához szükséges. Ez az asztali gépet helyettesítő laptop újrafogalmazza, hogy mire képes egy hordozható gamer számítógép, ami az elemi erőt és teljesítményt kínálja elvitelre. A ROG Mothership 2019 2. negyedévétől szerezhető be.

A formatényező újragondolása

ASUS ROG GZ700

Teljesítmény

Az asztali gépet helyettesítő laptopok hihetetlen teljesítményt sűrítenek össze egy hordozható csomagba; ez teszi lehetővé, hogy bárhová magunkkal vihessük őket. Ugyanakkor engedményeket is tesznek annak érdekében, hogy megfeleljenek egy kagylóhéjszerű formai kialakításnak, ami viszont szükségtelenül merev az íróasztalon való működéshez. A korábbi kialakítások elavult tervezési koncepciója nemcsak a hűtést korlátozza, hanem használat közben még egy rögzített helyzetbe is kényszeríti a felhasználót.

Az ASUS tervezői, mérnökei és más szakértői minden évben ötletgyűjtő találkozókon gyűlnek össze, és ezek inspirálják a Republic of Gamers következő generációs termékeit. A ROG Mothership ötlete is az egyik ilyen találkozón merült fel, csaknem három évvel ezelőtt. Az nyilvánvaló volt, hogy a nagy teljesítményű laptopok fulladoznak a légáram hiányától, mert csak az alaplemez és az íróasztal közötti keskeny résből jutnak levegőhöz. Az ASUS mérnökei eltűnődtek azon, hogy mennyit javítana a helyzeten, ha a kulcsfontosságú komponenseket a kijelző mögött helyeznék el, ami lehetővé tenné számukra a hátulról érkező nagyobb légáramlást. Az elvégzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a maghőmérsékletek jóval alacsonyabbak voltak az álló elhelyezkedés esetében, ami igazolta az ötletet, és ezzel elindult a Mothership projekt, hogy kiaknázza azt.

Forradalmian új kialakítás és formatényező

A Kutatás-fejlesztés ezután arra összpontosított, hogyan is használják a gamerek az asztali gépet helyettesítő laptopokat, és azt találták, hogy ezekre sokuk csatlakoztat külső billentyűzetet és képernyőt. A laptop így nagyon nagy asztalfelületet foglal el, ami jelentősen gátolja a kényelmes testhelyzet felvételét. A kutatás azt is alátámasztotta, hogy a gamerek szeretik billentyűzeteiket döntve és oldalra eltolva használni, ami egyszerűen nem lehetséges a hagyományos laptopkialakítás mellett. Létrehoztak prototípusokat leválasztható és összecsukható billentyűzettel, ami drasztikusan lecsökkentette a rendszer összalapterületét. Ez biztosította a rugalmasságot a billentyűzet igény szerinti elhelyezéséhez, sőt akár helyettesítéséhez is, anélkül, hogy az asztalon feleslegesen helyet foglalna.

ASUS ROG GZ700

Zsanéros, fokozatmentes támaszték ugrik ki önműködően a ház alsó szegélyéből, amikor az egy felülettel érintkezik, lehetővé téve az egykezes elhelyezést. A zsanér lehetővé teszi, hogy a felhasználó az egyes elrendezésekhez különböző dőlésszögekbe állítsa a képernyőt az álló és a hátradöntött állapot között, így akár állva, felülről nézve is használható a képernyő.

A ház fő alkatrészei tömör alumíniumból, precíz CNC-megmunkálással készülnek, ami tökéletes illeszkedést biztosít. A folyamat 114 önálló megmunkálási fázist foglal magában, és közel 20 órát vesz igénybe az összes apró részletet kimarása. A billentyűzetház legnagyobb része is megmunkált alumínium, ami a ROG Mothershipet egy olyan védő fémköpenybe csomagolja, ami elég erős ahhoz, hogy túlélje a mindennapos koccanásokat és ütődéseket. Ezután minden darabot szálcsiszolnak és eloxálnak, így áll elő a tökéletes felület.

ASUS ROG GZ700

Hatékony léghűtés az átgondolt mérnöki tervezésnek köszönhetően

A ROG folyadékhűtéses laptopkínálata egészen a GX700-as modellig nyúlik vissza. A Mothership projekt is valami hasonlóval tervezett, de végül a levegőhűtés mellett döntöttek. A hatékony folyadékhűtés nagy külső hűtőt igényelne, ami rontaná a hordozhatóságot, ugyanakkor a szabadon lélegző beömlőnyílások elegendő levegőt képesek beszívni egy CPU és GPU hatékony hűtéséhez. Az egyedülálló kialakítás hatékony léghűtése lehetővé tette, hogy a ház vastagsága 29,9 mm-re csökkenjen. Ez több mint 10 mm-rel vékonyabb, mint az eredeti prototípus.

A függőleges elhelyezkedés megkönnyíti, hogy több levegő áramoljon a kettős 12 V-os ventilátorokba, de ez csak egyetlen vonatkozása a kifinomult hűtőrendszernek, ami közvetlenül érinti a felhasználókat. A felső sarkokat szegélyező kifúvónyílásokon a felhasználóval ellentétes irányban távozik a meleg levegő, és a komponensek képernyő mögötti elhelyezése még órákon át tartó folyamatos gaming alatt is hűvösen tartja a billentyűzetet. Egy speciális hőpajzs akadályozza meg, hogy a CPU és a GPU hője hátrányos hatást fejtsen ki a kijelzőre.

A gyárilag túlhúzott chipek sok hőt termelnek, ezért nyolc hűtőcsőből álló hálózat borítja őket, ami a szegélyek mentén elhelyezkedő hűtőbordákhoz továbbítja a hőenergiát. A csövek a CPU-hoz, a GPU-hoz és a grafikus memóriához kapcsolódnak, valamint az ezeket tápláló VRM-hez. Ezek négy hűtőbordán át húzódnak, amelyeket 375 ultravékony rézlamella borít. A lamellák mindössze 0,1 mm vékonyak, így belőlük több helyezhető el mindegyik hűtőbordán a levegőáramlás akadályozása nélkül. A teljesítmény és stabilitás hosszú távú megőrzéséhez elengedhetetlen a bordák tisztán tartása. Az álló elhelyezkedés esetében a levegőbeszívó nyílások jóval az asztal szintje fölött helyezkednek el, ahol kevesebb a por. A hűtőrendszerbe mégis bekerülő porszemcséket pedig a pormentesítő csatornákba szívja a rendszer, ahonnan kilökődnek a házon kívülre.

ASUS ROG GZ700

A ventilátorsebességek a különböző használati forgatókönyvekhez szakszerűen hangolt rendszerprofilok segítségével vezérelhetők egy praktikus billentyűparancs segítségével. A Turbó üzemmód a legmagasabb frekvenciákat és ventilátorsebességeket alkalmazza a maximális teljesítmény elérése érdekében, míg a Kiegyensúlyozott üzemmód optimalizálja a teljesítményt és a hűtést, csökkentve a zajszintet játék közben. A Csendes üzemmód még tovább menve csökkenti a zajt könnyebb munkaterhelések és kevésbé erőforrásigényes játékok esetében. Egyéni profilok is létrehozhatók finomhangolt ventilátorsebességekkel és frekvenciákkal, amelyek a felhasználó igényeihez igazíthatók.

Gyárilag túlhúzott teljesítmény, RAID memóriával kiegészítve

A ROG Mothership minden konfigurálás nélkül is túlhúzza a CPU-t és a GPU-t. Az Intel Core i9-8950HK CPU rendszerint legfeljebb 4,3 GHz-en működik, amikor mind a hat mag és 12 szál használatban van, de Turbó üzemmódban akár 4,8 GHz-es működésre is képes, ami közel 12%-os növekedést jelent. Sokféle típusú nagy munkaterhelésre teszi alkalmassá a magas órajelen működő sok mag, az összetett 3D-s jelenetek és effektusokkal zsúfolt videók renderelésétől kezdve a kemény gaming közben végzett streamelésig, rögzítésig és hangbeszélgetésig.

ASUS ROG GZ700

A CPU-hoz akár 64 GB energiahatékony DDR4 memória párosul a nagy projekteken dolgozó tartalomalkotók és a többfeladatos munkavégzéshez szokott kiemelt felhasználók számára. Közvetlenül kapcsolódik egy iparágvezető NVMe RAID 0 tömbhöz is. Az SSD-k normál esetben a chipsetre csatlakoznak, amelyet a CPU-val való DMI-kapcsolat korlátoz a PCI Express® 3.0 sávszélességének csupán négy sávjára – ami megegyezik egyetlen csúcsminőségű M.2 meghajtó sávszélességével. A ROG Mothership hárommeghajtós HyperDrive Extreme tömbje két SSD-t közvetlenül a CPU-ra kapcsol, kiiktatva a DMI szűk keresztmetszetét, akár 8700 MB/s maximális átbocsátást téve lehetővé. Mindhárom meghajtó hőeloszlató burkolattal van ellátva, ami javítja a hűtést a tárolók hosszú időn át tartó terhelhetősége érdekében.

Az új GeForce RTX 2080 GPU új képességeket tesz lehetővé

A grafikai feladatokat a legújabb GeForce RTX 2080 dedikált GPU és a hozzá tartozó 8 GB dedikált GDDR6 memória látja el. Ez az élvonalbeli chip az új NVIDIA Turing architektúrán alapul, ami ötvözi a programozható árnyaláshoz használt hagyományos CUDA magokat az új, sugárkövetésre szolgáló RT magokkal és az AI feldolgozásra szolgáló Tensor magokkal. A játékok kihasználhatják ezeket a hardvererőforrásokat a megvilágítás, az árnyékok, a fényvisszaverődések és más hatások minőségének javítására, amelyek a grafikát élethűbbé teszik. A játékokon túlmenően sok más alkalmazás használhatja az RT magokat, pl. felgyorsítják a tartalomalkotást, a tudományos modellezést és a mély tanulást, ezáltal a ROG Mothership hordozható munkaállomásként is használható.

ASUS ROG GZ700

A GPU szorosan együttműködik a versenyszintű G-SYNC FHD kijelzővel, amely valós időben illeszti képfrissítési sebességét a képkockasebességhez. A képkockasebesség szinkronizálása kiegyenlíti a természetes teljesítményingadozásokat, hogy a játékmenet simábbá és magával ragadóbbá váljon. Ez csökkenti a bemeneti késleltetést, és megszünteti a játékélményt gyakran megzavaró csúnya képtörést is.

Az ASUS mérnökei kifejlesztettek egy egyedülálló GPU kapcsolót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a G-SYNC és az Optimus módok közötti választást, hogy mindkét fajta működés előnyét élvezhessék. A ROG Mothership néhány kattintással és egy újraindítással átalakul szupersima grafikájú játékerőműből egy hosszabb akkumulátoros üzemidejű, nagy termelékenységű munkagéppé.

Prémium minőségű hangzás

Az asztaligép-helyettesítő formatényező újrakalibrálása lehetővé teszi, hogy a ROG Mothership lenyűgöző hangzást nyújtson a közvetlenül a felhasználóra irányuló négy frontoldali hangszórója segítségével. A négy 4 wattos hangszóró intelligens erősítőtechnológiával működik, amely figyeli a hőmérsékletet és a membránok kimozdulását, hogy megakadályozza a torzítást és a membránok károsodását. Ez nagyobb hangerőt, több basszust és nagyobb dinamikatartományt tesz lehetővé.

ASUS ROG GZ700

A hangzást egy prémium minőségű ESS Sabre DAC és fejhallgató-erősítő biztosítja, amely 24 bit/192 kHz-es Hi-Res Audio tanúsítvánnyal rendelkezik. A hangkimenet-tartomány szélesebb, a torzítás kisebb, és a frekvenciaválasz pontosabb, mint a hagyományos alternatívák esetében. A Sonic Studio III szoftver surroundhangzás-virtualizációt biztosít fejhallgatókhoz és más eszközökhöz, mint például VR-eszközökhöz, sőt még külső USB-s DAC-okhoz is.

A hangrögzítés a mikrofonbemeneten vagy a webkamera melletti array mikrofonon keresztül lehetséges. A beépített megoldás kiszűri a háttérzajt, mint például a gépelés és a futó játék hangja, hogy tisztábban rögzítse a felhasználó hangját, miközben a webkamera 1080p felvételt készít 30 fps sebességgel. Ez jól használható streameléshez és Windows Hello arcfelismeréshez.

A felhasználói szabadságot kínáló billentyűzet

A leválasztható billentyűzet gépeléshez kényelmes szögbe hajlik le. Másodpercek alatt leválasztható mágneses rögzítőiről és összehajtható, hogy felére csökkenjen az alapterület. A projekt egyik legnehezebb feladata volt a zsanér elrejtése a megmunkált alumíniumbillentyűzet keretében. Amikor le van választva, a billentyűzet alacsony késleltetésű, 2,4 GHz-es vezeték nélküli megoldással csatlakozhat a maximális rugalmasság érdekében, vagy a mellékelt USB Type-C (USB-C) kábelen keresztül. Ezáltal a felhasználó nem csak azt döntheti el, hogy hova helyezze, hanem azt is, hogy hogyan csatlakoztassa. Ez a szabadság határozott ellentétben áll a gamer laptopokra jellemző merev billentyűzetelhelyezkedéssel.

ASUS ROG GZ700

Az egyes billentyűknek 2,5 mm-es a leütési hossza, ami gyors reakcióidejű Overstroke technológiával egészül ki. Az alattuk elhelyezkedő kapcsolók tervezésekor a tartósság fontos szempont volt, 20 millió leütést is elviselnek. Az ívelt billentyűgombok középen tartják az ujjat, a szélesebb szóközbillentyűt pedig könnyebben találják meg a hüvelykujjak. A funkcióbillentyűk külön vannak választva a könnyebb felismerés érdekében, és a touchpad a jobb oldalon egy gombnyomással háttérvilágítású numerikus billentyűzetté alakul át.

A billentyűnkénti háttérvilágítás a lehetőségek tárházát kínálja a színek és effektusok testreszabásához a különböző játékok és alkalmazások számára. Csupán néhány kattintás a ROG Armoury Crate programban, és máris ki vannak emelve a fontos billentyűk és billentyűcsoportok. Ugyanez a szoftver vezérli a kijelző alatti és a kitámasztó mögötti RGB világítást, ami lehetővé teszi a szinkronizálást a kompatibilis perifériákkal az Aura Sync segítségével. A különböző komponensek egymáshoz illesztett megvilágítása egyszerű módja annak, hogy emeljük bármely gaming felszerelés kinézetét.

Továbbfejlesztett hálózati képességek és csatlakoztatási lehetőségek

A ROG Mothership a gigabites hálózati képességek továbbfejlesztését egy Realtek 2.5G Ethernet-vezérlővel kezdi, amelynek sebessége több mint kétszerese a tipikus vezetékes portokénak. Ehhez párosul a következő generációs Intel Wi-Fi 6 AX200 (802.11ax) technológia, ami akár 2,4 Gbps sávszélességi csúcsra képes kedvező körülmények esetén.

Ennél is fontosabb, hogy a legújabb vezeték nélküli szabvány a mobilipar technikáit alkalmazva javít a forgalomkezelésen és a forgalmas hálózatok általános hatékonyságán.

ASUS ROG GZ700

A szabadalmaztatott ROG RangeBoost technológia kiterjeszti a Wi-Fi-tartományt a felhasználó környezetének folyamatos letapogatásával, és két antennapár közötti váltogatással a jelerősség maximalizálása érdekében. Az antennák elrendezése biztosítja, hogy lefedjék egymás holttereit, ami a vételt javítja és a lefedettséget növeli.

A ROG Mothership lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy akár három kijelzőt csatlakoztassanak rá HDMI 2.0, Thunderbolt 3 és USB-C portjain keresztül. Ez utóbbi közvetlenül a GPU-ra csatlakozik, és támogatja a VirtualLinket is a következő generációs VR eszközökhöz. A 3 db 2. generációs és az 1 db 1. generációs USB 3.1 porttal a ROG Mothership elegendő csatlakozási lehetőséget kínál a teljes asztali számítógépes élményhez.

ASUS ROG Mothership GZ700 SPECIFIKÁCIÓK

ProcesszorIntel® Core™ i9-8950HK
Operációs rendszerWindows 10 Pro
Windows 10 Home
Kijelző17,3 hüvelykes FHD (1920x1080) IPS szintű panel, 144 Hz, 3 ms, 100% sRGB, G-SYNC™
GrafikaNVIDIA® GeForce RTX™ 2080
8 GB GDDR6 VRAM
MemóriaDDR4 2666 MHz-es SDRAM (kétcsatornás)
Maximum 64 GB
Háttértár3 db M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 x4 512 GB-os SSD
Vezeték nélküli kapcsolatIntel® Wi-Fi 6 (802.11ax) 2x2 gigabites Wi-Fi
Bluetooth® 5.0
Csatlakozók1 db 2. gen. Type-C USB 3.1 / Thunderbolt™ 3
1 db 2. gen. Type-C USB 3.1 / VirtualLink
3 db 2. gen. Type-A USB 3.1
1 db 1. gen. Type-A USB 3.1 / USB Charger +
1 db HDMI 2.0
1 db 3,5 mm-es fejhallgató és mikrofon combo jack
1 db 3,5 mm-es mikrofon jack
1 db RJ-45 csatlakozóaljzat
1 db SD kártyaolvasó
1 db Kensington zár
Billentyűzet és touchpadLeválasztható billentyűzet vezetékes és vezeték nélkül kapcsolattal
Háttérvilágított chiclet billentyűzet
N-gombos egyszerre nyomásos technológia
Billentyűnkénti RGB
Aura Sync (csak vezetékes csatlakozás esetén támogatott)
2,5 mm-es billentyűút
0,3 mm-es billentyűmélyedés
Hang4 db 4 W-os hangszóró intelligens erősítőtechnológiával
Array mikrofon
AC adapter2 db 280 W-os táphálózati adapter
Méret410 x 320 x 29,9mm
Tömeg4,7 kg
Mutass többet

Kapcsolódó cikkek

Back to top button